Mini-Crossover på väg mot succé: Nya Opel ADAM ROCKS

2014-sep-14

  • Trendsetter: ADAM ROCKS kör in nytt marknadssegment
  • Cool bil: Robust framtoning med canvastak, ny trecylindrig turbomotor
  • Uppkopplad: Avancerat IntelliLink infotainmentsystem alltid up-to-date

 

Rüsselsheim/Riga. ADAM-familjen växer nu med ADAM ROCKS, en äventyrsälskande friskluftsbil, elegant trendsättare och individualiseringsmästare – allt i ett – och denna urbana mini-Crossover, bara 3,75 meter lång, öppnar också en ny marknadsnisch. Opels formgivare har tagit fram nya designelement, dekorer och klädslar som alla är unika för ADAM ROCKS. Tillsammans med det standardmonterade canvastaket Swing Top ger detta bilen en alldeles egen charm. Den senaste ADAM-modellen har dessutom en liten, pigg, trecylindrig motor som också bidrar till bilens charmiga framtoning. 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo är ett litet högteknologiska kraftpaket som redan uppfyller de tuffa Euro 6-normerna för utsläpp, och som med sin exceptionellt låga buller- och vibrationsnivå höjer ribban för trecylindriga motorers gångkultur. Opels avancerade IntelliLink infotainmentsystem med dess snabba, användarvänliga funktion integrerar smarta telefoner med ROCKS ”cockpit” till ett mycket överkomligt pris. ADAM Rocks lanseras i Sverige vid årsskiftet med en prislapp från 186 900 kronor för motorn på 90 hk och från 191 900 för 115 hk.

Snygg inredning och prisvärt IntelliLink-system

ADAM ROCKS utstrålar äventyr både utanpå och inuti. Skyddande, antracitfärgade skärmbreddare förstärker bilens tuffa, muskulösa look. Silverfärgade hasplåtar fram och bak och ett kaxigt kromat avgasutsläpp är andra detaljer som lyfter bilens exteriör. ROCKS kommer också med nya karosskulörer, som till exempel den guldgula "Goldbusters", och ett brett utbud av kanvaskulörer. För att ytterligare individualisera interiören finns nya färger för dörrpaneler, klädsel och olika dekorelement.

 

Canvastaket Swing Top ger snabb och smidig tillgång till friluftskörglädje när och varhelst föraren känner för det. Taket fälls prydligt bakåt på C-stolparna på bara fem sekunder och kan öppnas eller stängas medan bilen rullar – i hastigheter upp till 140 km/h! Takkonstruktionen är akustiskt avstämd för god ljudisolering och det robusta ”soltaket” är uppbyggt med tre lager textil med ett mittlager av neopren för god väderbeständighet och hållbarhet.

 

ADAM ROCKS har Opels prisbelönta IntelliLink infotainmentsystem med alla dess anslutningsmöjligheter till multimedia och appar samt smidig integration av ANDROID- och Apple iOS-funktioner. Detta säkerställer att föraren aldrig förlorar kontakten med vad som händer runt omkring. Man kan ringa telefonsamtal, välja favoritlåtar eller, med hjälp SIRI EYES FREE röststyrning, få ett inkommande SMS uppläst eller diktera SMS och e-post – allt med händerna på ratten och ögonen på vägen! När ADAM ROCKS står still kan man titta på bilder i fotogalleriet eller på videor på en 7-tums, högupplöst färgpekskärm. IntelliLink är inte bara säkert och lätt att använda, det är också mycket prisvärt, vilket gör ROCKS till marknadens bäst uppkopplade småbil (tillsammans med övriga ADAM-versioner).

Helt ny 1-liters turbotrea med 90 eller 115 hk

Förutom de välkända fyrcylindriga bensinmotorerna på 1,2 och 1,4 liter, med 51 kW/70 hk och 74 kW/100 hk, finns ADAM ROCKS med den helt nya motorn 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. I Sverige kommer endast 1-litersmotorn att finnas tillgänglig vid lansering. Denna högeffektiva lilla ”trepip” är helt i aluminium och levererar 66 kW/90 hk eller 85 kW/115 hk. De fyrcylindriga sugmotorerna kombineras med en femväxlad manuell låda medan de båda turbotreorna på 1,0 liter driver via en ny kompakt och smidig sexväxlad manuell växellåda.

 

Turbotreorna ger en toppfart på 180 respektive 196 km/h och sprinten från 0 till 100 km/h tar bara 11,9 respektive 9,9 sekunder. Båda versionerna ger ett råstarkt vridmoment på 170 Nm redan från 1 800 r/min.

 

Den nya lilla aluminiummotorn innehåller den absolut senaste och modernaste teknologin, såsom direkt högtrycksinsprutning av bränslet, kontinuerligt variabla ventiltider, en omkopplingsbar vattenpump och ett topplock integrerat med avgasgrenrör och turboaggregat. Trots sina eldfängda prestanda förbrukar 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo bara 4,5 liter (66 kW/90 hk) respektive 5,1 liter bränsle per 100 km vid blandad körning, bland annat tack vare det standardmonterade Start/Stopp-systemet.

 

ADAM ROCKS hjulupphängning och fjädring – framvagn med McPherson fjäderben i en hjälpram och bak en halvindividuell torsionsaxel – har modifierats för att passa ett bredare användningsområde. Bilens ”off road”-karaktär understryks av 15 mm högre markfrigång jämfört med ADAM med identiska 17-tumshjul, vilket ger ADAM ROCKS en nästan SUV-mässig markfrigång på cirka 14 centimeter. De chassikomponenter som modifierats är stötdämpare, fjädrar, bakre fjädringsgeometri och styrning. ADAM ROCKS robusta framtoning förstärks av bred spårvidd (fram/bak 1 472/1 464 mm) som, i kombination med lång hjulbas (2 311 mm), även bidrar till god stabilitet och komfort

 

Tillverkad i Tyskland: Adam Rocks tar kvalitetsstämpeln till vägen

Adam Rocks gick från konceptbil till produktion på bara tolv månader. Den föddes och utvecklades på Opels internationella tekniska utvecklingscenter (ITDC) i Rüsselsheim och är, liksom resten av ADAM-familjen, byggd i Tyskland på Opels fabrik i Eisenach. Opel är den enda biltillverkaren som utvecklat och tillverkat en liten bil som Rocks i Tyskland, och det har varit möjligt tack vare effektivitet i Eisenach-anläggningen.


Activate social sharing now!

Test text social sharing switch message

x