Opel presenterar femte generationens Corsa.

2014-jul-09

• Helt ny: Ny kaross, nytt chassi, nya generationens motor- och transmissionsteknik

• Ny standard: Hög inredningskvalitet, IntelliLink och en mängd assistanssystem

• Världspremiär: Opels bästsäljare debuterar på Paris bilsalong i oktober

 

Opel visar i dag upp den femte generationen av Corsa. Opels bästsäljare höjer ribban för chassi, motor och växellåda och erbjuder en ny körupplevelse i småbilssegmentet. Nya, förfinade och högeffektiva 1-liters 3-cylindriga turbomotorer, mjukväxlande transmissioner och nyutvecklad fjädring och styrning levererar klassledande komfort och precision. Nya Corsa har också en helt ny interiör med hög kvalitet, snabbuppkopplande IntelliLink infotainmentteknik och ultramoderna förarassistanssystem.

Opels formgivare har gett nya Corsa en kraftfull karossform helt i linje med varumärkets designfilosofi; ”flytande” skulpturala former och exakta detaljer. Den nya Corsa-generationen har allt som behövs för att säkra en fortsättning av 32 år av framgång i ett mycket konkurrensutsatt marknadssegment. Nya Corsa får världspremiär på "Mondial de l'Automobile 2014" i Paris 4-19 oktober och rullar av de löpande banden i Zaragoza och Eisenach före slutet av året.

Framgångsrecept: ungdomlig design och generösa utrymmen i kompakt format

Under 32 år har fyra generationer Corsa sålts i nästan 12 miljoner enheter, inklusive 2,8 miljoner av den nuvarande fjärde generationen. Med genomsnittlig årsförsäljning på 370 000 enheter är Opel Corsa en av de mest populära modellerna i sitt segment. En nyckel till framgång är enastående utrymmeseffektivitet: inom en längd på bara fyra meter erbjuder Opels bästsäljare gott om plats för upp till fem personer, både i den familjevänliga femdörrarsmodellen och i den sportiga tredörrarsversionen.

 

Båda karosserna kombinerar funktionalitet med ungdomligt och kraftfullt utseende. Den nya Corsa-generationen för nu vidare det här framgångsreceptet samtidigt som den är radikalt förändrad. Den nya exteriördesignen är fräschare och mer sofistikerad, med skulpterade karossidor och Opels typiska djärva ”bladsignatur”. Fronten kännetecknas av en markerad grill och skarpt mejslade strålkastare som även innehåller LED-varselljus. Men det är bakom ratten i nya Corsa som nyhetens behag märks allra mest. Den rymliga interiören med en smakfull blandning av sofistikerade material, det betydligt bekvämare chassit, den rappare styrningen, de nya drivlinorna och en betydligt lägre ljudnivå ger tillsammans en helt ny körupplevelse.

Absolut precision: Nytt chassi och ny styrning för högsta körstabilitet

Högsta prioritet för utvecklingsteamet var att ge Corsa-köpare en körupplevelse jämförbar med större och dyrare bilar när det gäller komfort och köregenskaper. Nytt chassi och ny styrning är grundförutsättningen för att uppnå den målsättningen. Chassit har inte ärvt en enda komponent från nuvarande Corsa. Kurs- och kurvstabilitet har förbättrats genom bland annat fem millimeter lägre tyngdpunkt, styvare hjälpram, ny framvagnsgeometri och en annan fjädringsavstämning bak, och dessa åtgärder har också bidragit till rappare styrning och minskad krängning och understyrning. Nya stötdämpare med exakt optimerade dämpningsegenskaper gör att den femte generationens Corsa bättre filtrerar bort störningar från gropar och ojämna vägbanor och bidrar till ger exemplarisk komfort.

 

Utvecklingen av en helt ny elektrisk arkitektur möjliggör en mer sofistikerad nivå av interaktion mellan de olika systemen i nya Corsa. Ny styrgeometri och mjukvarukalibrering gynnar den nya, hastighetsberoende elektriska servostyrningen som ger mer exakt respons och förbättrar både körglädje och komfort. En ny standard i alla Corsa-modeller är styrningens stadsläge, som aktiveras med en knapptryckning och gör styrningen lättare i låga farter.

 

Kunderna kommer att kunna välja mellan två chassisättningar, Komfort och Sport. Den senare har styvare fjädring och dämpning samt en särskild styrgeometri och -kalibrering för ännu mer direkt styrrespons.

Modern motorteknik: Senaste generationen direktinsprutade 1.0 ECOTEC Turbo

Under motorhuven på nya "Corsa E" sitter Opels nyutvecklade trecylindriga direktinsprutade1.0 ECOTEC Turbo, som är en del av företagets stora motoroffensiv. Detta ultramoderna lilla kraftpaket är den enda trecylindriga produktionsmotorn med balansaxel. Denna bidrar till en exceptionellt låg ljudnivå, mycket fina NVH-egenskaper (noise, vibration, harshness) och hög körkomfort. Den kompakta direktinsprutade turbotrean uppfyller naturligtvis Euro 6-normerna för utsläpp och finns med två effektuttag; 66 kW/90 hk och 85 kW/115 hk. Båda utmärks av snabb gasrespons och starkt vridmoment vid låga varvtal: 170 Nm från bara 1 800 r/min. Båda motorversionerna har start/stopp-teknik som standard.

 

Ytterligare tre bensinmotorer ingår i nya Corsas motorpalett: en ny fyrcylindrig 1,4-liters turbomotor på 74 kW/100 hk och 200 Nm maximalt vridmoment, samt vidareutvecklade Euro 6-kompatibla 1,2- och 1,4-liters sugmotorer. Dessutom erbjuds två Euro 6-klara turbodieslar: 1.3 CDTI med 55 kW/75 hk eller 70 kW/95 hk. Den senare är vid lanseringen den mest sparsamma Corsa-versionen, som med 5-växlad manuell växellåda och start/stopp endast släpper ut 89 gram koldioxid per kilometer. Ännu renare och snålare versioner kommer redan till våren 2015.

 

Men det är inte bara nya, piggare och snålare motorer som gör nya Corsa ännu roligare och bekvämare. Nya växellådor bidrar också till förbättrad körupplevelse och effektivitet. Båda versionerna av de trecylindriga 1.0 ECOTEC Turbo driver via en helt ny, kompakt sexväxlad manuell växellåda, som ger snabba och mer distinkta växlingar och är effektivare tack vare låg friktion. Nya Corsa erbjuder också senaste generationens sexväxlade automatlåda samt en helt ny, automatiserad manuell växellåda – det perfekta sättet att kostnadseffektivt kombinera den automatiska växlingens bekvämlighet med den manuella lådans effektivitet.

Bästa uppkoppling med högsta säkerhet: IntelliLink och förarassistanssystem

I nya Corsa är förarens arbetsmiljö snyggt och prydligt planerad och organiserad runt en instrumentpanel, som är utformad med horisontella linjer som optiskt förstärker bilens generösa inre rymd. IntelliLink-systemets 7-tums färgpekskärm är idealiskt belägen på mittkonsolen nära växelspaken. Förarens hand kan därmed snabbt och naturligt flytta mellan växelspak och pekskärmen.

 

Det toppmoderna infotainmentsystemet ger bästa möjliga anslutningsmöjligheter i nya Corsa. Det är kompatibelt med Apple och Android-enheter och kan manövreras med röstkommando. Bluetooth och Siri Eyes Free kan också användas, liksom BringGo för navigering samt Stitcher och TuneIn för internetradio och podsändningar, och det finns en praktisk Flexdock- parkering och laddstation för smartphones.

 

Med nya Corsa introducerar Opel en rad förarhjälpsystem, av vilka många är oöverträffade i den här bilstorleken. Säkerheten ökar tack vare nya system som alla är tillgängliga i Corsa för första gången – till exempel bi-xenon-strålkastare, döda vinkeln-varnare, Opel Eye frontkamera med vägmärkesavläsare, vingelvarnare (Lane Departure Warning), automatisk helljusavbländning, avståndsvarning till framförvarande fordon och kollisionsvarnare. Den senare varnar genom att projicerar en röd, head up-display på vindrutan. Dessutom varnas föraren i händelse av överdriven tryckförlust i ett av däcken genom ett TPMS-system (Tire Pressure Monitoring System).

 

Körkomforten förbättras också av avancerad parkringsassistans, som styr automatiskt vid parkeringsmanövrer, samt av backkamera och hjälp vid start i backe. Vindruta, ratt och framsäten och kan värmas för att ge god sikt och extra god komfort under kalla dagar. Den högklassiga inredningen utmärks av fint skulpterade framsäten, ett stort panoramatak och mjuk ljussättning som ger kupén en varm och välkomnande atmosfär.

 

För aktiva ägare finns dessutom den praktiska cykelhållaren FlexFix, som elegant integreras i bilens bakdel och som uteslutande erbjuds av Opel.

Activate social sharing now!

Test text social sharing switch message

x