Nya Opel Astra: Hett byte för bilspioner.

2015-jun-01

  • Från tejpremsor till helfolie: 40 år av kamouflageknep
  • ”Fiskar” och ”kuber”: 3D-effekt i senaste typen av kamouflagefolie
  • Påklätt bättre än den nakna sanningen: Kamouflerad interiör allt viktigare
Opel Nyheter - Nya Opel Astra: Hett byte för bilspioner

Lite i skymundan, i ödemarker, öknar och i norra vinter-Sverige, pågår en ständig kamp mellan biltillverkare och spionfotografer. Den ena sidan gör allt man kan för att gömma sina bilprototyper från omvärlden så länge som möjligt, medan den andra sidan ständigt utvecklar alltmer kreativa tekniker för att knäppa bilder på sina motordrivna byten.

 

Den här verksamheten tog fart i mitten av 1970-talet, i takt med att biltidningar blev allt mer sugna på bilder av nya hemliga bilmodeller samtidigt som biltillverkarna tvingades testa sina allt mer komplicerade modeller mer och mer intensivt. Tysken Hans G Lehmann var i många år nästan synonym med begreppet ”bilspion” och vintertid tillbringade han och hans långa teleobjektiv många långa och kalla dagar och nätter i trakterna av Arvidsjaur, Arjeplog och Kiruna. Hans G har numera lagt kameran på hyllan, men han har fått många efterföljare.

Den kommande modellen av Opel Astra är ett exempel på hett byte för spionfotografer – och på modern maskeringsteknik. För 40 år sedan var maskeringskonsten synnerligen outvecklad, ofta handlade det om att förse prototypen med falsk märkesbeteckning och att tejpa över delar av strålkastare och rutor så att de riktiga formerna blev svåra att urskilja. Men maskeringstekniken utvecklades fort. Via mer eller mindre fantasifulla på- och utbyggnader har bilvärldens maskeradartister nu utvecklat speciella kamouflage-folier och konstgjorda påbyggnadskomponenter för att lura nyfikna ögon.

På de spionbilder av nya Astra som nu börjat cirkulera i media är bilen gömd i en kamouflagefolie med svarta och vita ”kuber” som ger en 3D-effekt och effektivt förvillar tittarens synuppfattning. Opel hoppas att utformningen av både exteriör och interiör kan hållas hemliga tills de första officiella bilderna publiceras om en eller ett par veckor. Världspremiär blir det dock först i september, när nya Astra visas i all sin prakt på bilsalongen i Frankfurt.

Opels maskeringsexperter har ägnat särskilt stor uppmärksamhet åt att skydda den nya instrumentpanelen, fronten med den distinkta Opel-blixten samt utformningen av bakpartiet från nyfikna ögon. Om kamouflagechefen Andreas Kubis fick som han ville skulle nya Astra täckas in helt och hållet, men bilen måste förstås vara fullt körbar och uppfylla alla sikt- och säkerhetskrav. Dessutom får dess egenskaper inte påverkas; det går till exempel inte an att täcka över luftintag eller ändra luftflödet runt karossen, då kan testresultaten påverkas och hela utvecklingsarbetet förfelas.

 

Opel Nyheter - Folieringen tål upp till 40 minusgrader i norra vinter-Sverige och upp till 80 grader när bilen testas på varmare breddgrader.

Maskeringschef Kubis har framgångsrikt försökt ligga steget före spionfotograferna sedan 2012. Den tredimensionella effekten i Astras ”kubkamouflage” suddar ut konturerna och förvirrar både ögon och kameraobjektiv. Det går åt mellan 60 och 70 folieark för att helt klä in en bil som nya Astra. Folien är UV-beständig, tålig mot stenskott och klarar temperaturer från minus 40 till plus 80 grader.

I Astra-prototyperna används för första gången någonsin en speciell ”sekretessfolie” som döljer instrumenten, mittkonsol och infotainmentsystem.

– Materialet är välkänt från bärbara datorer och mobiltelefoner. Det förhindrar att innehållet på skärmen syns från sidan och fungerar även i bilen om man försöker få en skymt av bilens instrumentpanel genom sidorutorna, förklarar Andreas Kubis.

 

Från Fishies via Wirries till Cube – fyra generationer av kamouflagefolie

Opels första kamouflagefolie användes på Corsa C 1999 och kallades Fishies efter sitt fiskliknande mönster. Då tog det flera dagar för ett team på tre personer att klä in bilen, men då ingick också att man här och där ”vadderade” folien med plast och skumkomponenter för att helt snedvrida proportionerna. Folien med ”flimmiesmönster”, som mot slutet av förra decenniet bland annat användes på prototyper till dagens Astra-generation, tog bara två dagar att applicera. Den Screentryck-teknik som användes för tredje generationens "Wirries" mellan 2011 och 2013 var ännu enklare att jobba med; den folien kan appliceras i ett stycke och sparade ännu en dags arbete för maskeringsteknikerna. Den senaste kamouflageversionen ”Cube” har knappast gjort jobbet enklare men anses å andra sidan vara den mest effektiva hittills.

 

 

 

Activate social sharing now!

Test text social sharing switch message

x