Nya Astra Sports Tourer – perfekt för både jobb och familj.

2015-sep-10

  • Rymligare men ändå lättare tack vare smart lättviktskonstruktion
  • Bekväm, praktisk och säker, bakluckan öppnas med en kick
  • Snål och snabb, moderna energieffektiva turbomotorer med upp till 200 hk
  • Ultramodern uppkoppling med Opel OnStar, nya IntelliLink och IntelliLux LED®
Opel Nyheter - Nya Astra Sports Tourer

Helt nya Astra blir Opels stora dragplåster på den internationella bilsalongen i Frankfurt den 17-27 september. Kombikupén av den nya generationen Astra gör sitt första stora publikframträdande och för kombiversionen Astra Sports Tourer blir det världspremiär. Den nya Astra-generationen är baserad på en helt ny lättviktsarkitektur som gör att Sports Tourer är upp till 200 kg lättare än den utgående modellen, vilket tillsammans med den senaste generationens högeffektiva turbomotorer gör bilen synnerligen pigg och rolig att köra – och dessutom snål.

 

Nya Astra Sports Tourer har exakt samma yttermått som den utgående modellen, men är trots det betydligt rymligare inuti: Högre komfort för förare och passagerare och dessutom större lastutrymme. Som så ofta hos Opel bjuder Astra på en mängd säkerhets- och hjälpsystem samt utrustningsfinesser som tidigare bara funnits i större och dyrare bilar.

Effektiv förpackning: Kraftfull design med generösa utrymmen

Nya Astra Sports Tourer imponerar med sin sportiga framtoning. Precis som hos kombikupén tar den Opels designfilosofi "Skulpturalt artisteri möter tysk precision" till nästa nivå: effektiv, lätt och kraftfull. Frontens nydesignade dubbla kromlist med den klassiska Opel-blixten binder ihop de främre strålkastarna och bildar tillsammans med kylargrillen en grafisk enhet. Den något välvda sluttande taklinjen bidrar till det smäckra intrycket och kombinerar hög funktionalitet med sportig, elegant design.

 

Den senaste generationen Sports Tourer har alltså samma dimensioner som den utgående modellen – längd 4 702 mm, bredd 1 871 mm (med infällda ytterbackspeglar) och höjd 1 499 mm – men den erbjuder mycket mer utrymme för passagerare och bagage. Föraren kan till exempel njuta av 26 millimeter extra utrymme och passagerare i baksätet har 28 millimeter bättre benutrymme. Dessutom sväljer Astra Sports Tourer nu hela 1 630 liter bagage tack vare den nya effektiva paketeringen.

 

Smart och variabelt: Lastutrymmet förgyller vardagen med en kick

En extremt praktisk nyhet är att bakluckan öppnas ”med en kick”. I kombination med "Keyless Open" räcker det med en fotrörelse under den bakre stötfångaren för att öppna bakluckan. Ännu en fotrörelse under stötfångaren stänger bakluckan. Det smarta systemet upptäcker eventuella hinder och stoppar vid behov luckans rörelse. Men bakluckan kan förstås också öppnas på vanligt sätt med en knapp från förarplats eller via nyckelns fjärrkontroll.

 

För maximal flexibilitet hos lastutrymmet är det möjligt att få det fäll- och delbart i konfigurationen 40/20/40. Dessutom finns ett brett sortiment FlexOrganizer-produkter med flyttbara uppdelande stöd och nät och olika fästmöjligheter så att alla last kan förvaras säkert och prydligt.

 

Opel Nyheter - Nya Astra Sports Tourer

Lättviktskonstruktion + högeffektiva turbomotorer = körglädje och ekonomi

Varje detalj i nya Sports Tourer är utformad och konstruerad med maximal funktionalitet och effektivitet i åtanke, vilket resulterat i en ovanligt praktisk och trevlig bil – men det mest påtagliga resultatet är ändå den remarkabla viktreduceringen! Trots identiska yttermått är den nya modellen upp till 200 kilo lättare! Förutom den nämnda intelligenta grundkonstruktionen har denna rekordbantning uppnåtts med hjälp av flitig användning av höghållfast och ultrahöghållfast stål tillsammans med en ny produktionsprocess.

 

Astra Sports Tourer kommer med ett flertal bensin- och dieselmotorer på mellan 1 och 1,6 liter med ett effektspann från 70 kW/95 hk till 147 kW/200 hk. Samtliga motorer är av den allra senaste extremt effektiva generationen som kombinerar hög effekt med låg förbrukning samt tyst och mjuk gångkultur.

 

Den starkaste motorn blir 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo, som premiärvisas på bilsalongen i Frankfurt nästa vecka. Ur bara 1,6 liters slagvolym levererar den hela 147 kW/200 hk tack vare bland annat direktinsprutning och turboladdning, och det maximala vridmomentet är inte mindre imponerande: 300 Nm (med overboost). Detta lilla kraftpaket drar också enastående starkt, jämnt och mjukt över hela varvtalsområdet. Trots direktinsprutning med högt tryck är ljudnivån tack vare flera "ljudtekniska" åtgärder avsevärt lägre än hos föregående motor, och nya Sports Tourer har en påfallande trevlig ”ljudkvalitet” vid alla hastigheter, motorvarvtal och belastningar.

Innovativ teknik: säkerhet, komfort och uppkoppling på en ny nivå

Förutom den extrema bantningskuren och ultramoderna, trendsättande motorer imponerar nya Astra Sports Tourer också genom att höja ribban när det gäller säkerhet, infotainment och komfort.

 

De intelligenta matrisstrålkastarna (IntelliLux LED®) är en het nyhet i kompaktsegmentet. Vid mörkerkörning utanför tätorter kan bilen ständigt köras med helljus – utan att blända mötande eller framförvarande trafikanter. Helt automatiskt och kontinuerligt avaktiveras enskilda LED-moduler när systemet detekterar mötande trafik eller ett fordon omedelbart framför. Området runt ljuskällan maskas av och resten av vägen förblir starkt upplyst, vilket förstås ökar säkerheten för alla trafikanter och samtidigt medför extra komfort för föraren av Astra Sports Tourer.

 

Flera smarta assistanssystem bygger på den senaste generationen av det framåtriktade kamerasystemet Opel Eye; det vidareutvecklade och mer exakta Traffic Sign Assist (läser av trafikmärken), ”vingelvarnaren” Lane Keep Assist – som nu griper in med aktiva styrkorrigeringar i en nödsituation – och Forward Collision Alert med Collision Imminent Braking, som i nödfall bromsar bilen till stillastående vid hastigheter under 40 km/h.

 

Bland komfortnyheterna märks uppvärmt baksäte och framsäten som har massagefunktion, ventilation och möjlighet att justera bredden på sätena (tillval). Den senaste generationen av infotainmentsystem är kompatibelt med Apple CarPlay och Android A och från hösten 2016 får Sports Tourer Opels nya OnStar-tjänst, som bl.a. innebär att bilen automatiskt ringer ett servicecenter i händelse av en olycka.

 

Astra Sports Tourer kommer till de svenska Opelhandlarna under våren 2016.

Activate social sharing now!

Test text social sharing switch message

x