Opel Mokka – säkerhet och hjälpsystem

SÄKERHET OCH KONTROLL.

Opels ingenjörer tar din säkerhet på lika stort allvar som sin egen. Opel SAFETEC® och de avancerade hjälpsystemen för föraren i Mokka innebär helt enkelt att om det värsta skulle hända, så är du bra förberedd – med exceptionella kontrollreserver.

Enlarge

Utökad säkerhet

Opel SAFETEC är ett omfattande säkerhetssystem som integrerar och synkroniserar alla aspekter av aktiv och passiv säkerhet för maximal trygghet i alla situationer. Varje Opel-bil börjar med en stabil säkerhetsbur. Sedan tillkommer energiabsorberande stötfångarsystem med kollisionsboxar fram och bak, progressivt deformerbara strukturer och skyddande sidolister i höghållfast stål. Designen och konstruktionen av dessa element innebär även att Opel Mokka uppfyller alla krav på fotgängarskydd.


En stor fördel med Opels teknik är hur deformeringsskadorna vid kollisioner i låga hastigheter minimeras, vilket håller nere reparationskostnaderna. Till exempel är stötfångarna självreparerande i sammanstötningar under 4 km/h. Dessutom uppfyller Opel Mokka även RCAR-standarder (Research Council for Accident Repairs) för att minska skador och deformering vid kollisioner i låga hastigheter, vilket ger lägre försäkringskostnader i flera europeiska länder.


Övriga passiva säkerhetssystem innefattar smarta bältespåminnare i hela bilen, dubbla bältessträckare samt breda sidokrockkuddar och krockskyddsgardiner fram. Dessutom finns säkerhetspedaler som skyddar ben och fötter från skador vid större kollisioner. För barnens säkerhet kan den främre passagerarkrockkudden kopplas från med en nyckel och det finns Isofix-fästen på båda de yttre baksätena.


Opel Mokka - Adaptive Forward Lighting (AFL+)

Förbättrad kurvbelysning

Opel Mokkas avancerade kurvbelysning, som styrs av bilens hastighet, förarens rattrörelser och elektronik, väljer automatiskt bland nio olika strålkastarmönster så du får optimalt ljus i alla körsituationer utan att medtrafikanterna bländas. Fördelen? Minskad stress, ökad säkerhet.


Enlarge

Se längre – bättre

Som tillval för Opel Mokka finns siktpaketet helljusassistans för halogenstrålkastare. Systemet använder en egen kamera eller, när det finns, Opel Eye för att blända ned helljuset automatiskt när trafiksituationen kräver det. Mörkerkörningen blir avsevärt mer behaglig och dessutom ökar säkerheten eftersom föraren distraheras mindre.


Opel Mokka - Opel Eye Front Camera

Opel Eye – den nya generationen frontkamera

Det avancerade Opel Eye-systemet i Mokka har fyra funktioner: igenkänning av trafikskyltar (TSA), varning vid körfältsavfart (LDW), indikering av framförvarande fordon (FDI) och frontalkrocksvarning (FCA).

 

Igenkänningen av trafikskyltar i Mokka har en ny kamera med högre avläsningshastighet och utökad funktionalitet. Kameran använder högfrekvent bildexponeringsteknik och en bildprocesser med avsevärt högre processorkraft så att flera åtgärder kan utföras samtidigt. Utöver vanliga hastighetsbegränsningar upptäcks och visas nu även relaterade skyltar (snö, regn och så vidare).

Opel Eye registrerar även körfältsmarkeringarna och varningen vid körfältsavfart aktiveras i samma ögonblick som bilen korsar en linje utan att blinka. En ljudvarning och en symbol på instrumentbrädan varnar omedelbart när du är på väg att lämna fältet.


Indikering av framförvarande fordon

Att ligga för nära en annan bil innebär inte nödvändigtvis att en olycka kommer ske, men när du kör Opel Mokka uppskattar du ett system som hjälper dig att undvika böter. Indikeringen av framförvarande fordon mäter avståndet till bilen framför och varnar via den centralt placerade displayen om avståndet blir för kort.


Enlarge

Frontalkrocksvarning

Frontalkrocksvarningen är aktiv i hastigheter över gångtempo och avger visuella och akustiska varningar om det finns risk för kollision. Det skapar trygghet för både dig och dina medtrafikanter.


Enlarge

Farthållare med hastighetsbegränsare

Med den här funktionen kan du enkelt ställa in din hastighet. Dessutom kan du ställa in din maxhastighet, d.v.s. bilen hjälper dig att inte köra för snabbt. Den kan åsidosättas genom att gaspedalen trycks ned, vilket visas med en varning i informationscentret. Funktionen aktiveras igen automatiskt efter fartminskning eller inbromsning, så att fordonet hålls under hastighetsbegränsningen.


Enlarge

Backkamera

Du sitter högt i Opel Mokka, så det är bäst att ha god sikt över området bakom bilen när du backar. Med den valbara backkameran vänjer du dig snabbt vid att titta framåt på satellitnavigeringen eller displayen istället för att anstränga nacken genom att titta över axeln.


Enlarge

Assistans i nedförsbacke och starthjälp i uppförsbacke

Om du tar fyrhjulsdrivna Opel Mokka offroad kan du använda assistansen i nedförsbacke för att reglera hastigheten i branta backar utan att behöva använda bromsen. Precis som namnet säger kan du starta och parkera enkelt i backar utan att behöva använda handbromsen. Det fungerar på sådant vis att bilen automatiskt håller sig stilla i ett par sekunder, så att bilen inte börjar rulla bakåt.


Övervakningssystem för däcktryck

Däcktrycksövervakningen, som ingår som standard, innebär att du inte behöver stanna för att kontrollera däcktrycken. Om något av dem börjar falla tänds en varningslampa och beroende på modellen så visas det exakta trycket för respektive däck.

Activate social sharing now!

Test text social sharing switch message

x