Hoppa till innehåll
Laddning & räckvidd

Laddning och räckvidd hos din elbil eller plug-in hybrid

Flexibel laddning på resande fot eller hemma

Allt du behöver veta om laddning av din elbil

 
Hur håller du din elbil i gott skick? Helt enkelt genom att ladda batteriet regelbundet! Hur enkelt är det, vilka olika tillval finns, vad ska du tänka på, hur ofta är det lämpligt att ladda och hur mycket tid behöver avsättas till laddning? Få alla svar här.
Skillnaden mellan likström och växelström
Medan de flesta av våra hushållsapparater drivs med växelström, kan alla enheter med ett inbyggt batteri – som en mobiltelefon eller en bärbar dator – endast laddas med likström. Elbilar hör också till denna kategori. Därför är det bra att känna till växelström och likström om du planerar att köra en elbil.

Det europeiska elnätet är baserat på växelström eftersom detta gör att den elektriska laddningen kan transporteras mer effektivt över långa sträckor, eftersom elflödet ständigt ändrar riktning. 

Dock behöver inte litiumjonbatteriet i din elbil växelström utan likström. Oavsett om denna ström kommer från ett hushållsuttag eller en laddbox måste den först konverteras till likström inuti bilen med en ombordladdare. Och det tar tid. Därför går det snabbare att ladda vid en DC-snabbladdningsstation. Elnätets växelström konverteras till likström och kan matas in direkt i batteriet. DC-snabbladdningsstationer finns för närvarande bara på allmänna platser, men du kan ladda din elbil snabbare där än i någon annan strömkälla.   
Vilka faser finns? Och varför är trefas bäst?
I Europa distribueras elektrisk energi via ett trefasnät, vilket innebär att elströmmen transporteras via tre ledningar. Dessa kallas faser. För de flesta hushållsapparater är det tillräckligt med en fas och därför är alla konventionella hushållsuttag enfasuttag. 

Större apparater, såsom de som används inom industrin, men även ugnen i köket, är vanligen anslutna till växelström med trefas. Denna så kallade starkström erbjuder följaktligen högre effekt.  
Vad står kW och kWh för?
Kilowatt (kW) beskriver uteffekten: d.v.s. hur mycket energi du förbrukar eller genererar vid en given tidpunkt. I motsats till detta är kilowattimmar ett mått på den mängd energi som förbrukas eller genereras vid en viss effektnivå under en viss tidsperiod.

Oavsett om det handlar om en tv eller en elvärmare använder nästan alla hushållsapparater av kilowatt (kW). En kilowattimme (kWh) motsvarar den energi som en elektrisk apparat (t.ex. maskin, glödlampa) med en effekt på 1 000 watt absorberar eller avger på en timme. Det är därför som batteristorleken hos en elbil även anges i kilowattimmar (kWh). En Opel Corsa har exempelvis ett 50 kWh-batteri. Även strömförbrukningen per 100 km anges i kWh. 

Du kan i princip ladda din elbil överallt

Laddning hemma
Det finns många fördelar med att ladda din bil hemma: det är billigare och flexibelt eftersom du när som helst kan starta bilen med ett laddat batteri.  
Laddning på offentlig plats
Du kan alltid vara ute på språng. Över hela Europa finns ett omfattande nätverk av laddningsstationer. 

Laddsystem för alla krav

 
Laddar du bara din elbil från Opel när du är hemma, eller gör du det ofta när du är ute på resande fot? Har du alltid möjlighet att ladda i lugn och ro, eller måste det ske snabbt? Vi vet vilka tillbehör som passar dina individuella behov och var du hittar dem. 
För enkel laddning: Våra mobila laddare
Det finns många sätt att ladda din elbil, från det konventionella jorduttaget till effektoptimerade uttag och laddboxar med högspänningsanslutning. Vi förklarar skillnaderna mellan de olika laddalternativen, försöker hitta den lösning som är bäst för dig och vilka krav du måste uppfylla. 
Läs mer om tillbehör
Maximal komfort vid laddning hemma: Våra laddboxar
Oavsett om du laddar i ett parkeringsgarage eller hemma på garageuppfarten. Oavsett om du bara laddar din bil eller flera andra bilar. Vi förklarar det du behöver veta om laddboxar, vilken som passar din Opel, din körstil och dina laddbehov bäst. 
Läs mer om laddboxar
För enkel laddning: Våra mobila laddare
Det finns många sätt att ladda din elbil, från det konventionella jorduttaget till effektoptimerade uttag och laddboxar med högspänningsanslutning. Vi förklarar skillnaderna mellan de olika laddalternativen, försöker hitta den lösning som är bäst för dig och vilka krav du måste uppfylla. 
Läs mer om tillbehör

Mer om laddning: Kostnad, tid & förbrukning

Varför finns både AC- och DC-laddning, vad är det för skillnad mellan de olika typerna av laddning och hur påverkar dessa skillnader laddtider och kostnader? Jämför laddtiderna för olika laddalternativ och mycket mer.
Laddkostnader
Hur mycket det kostar att ladda din elbil beror på om du laddar privat, vid en offentlig laddpunkt eller kanske vid en snabbladdningsstation. Hur ofta du behöver ladda din elbil, hur du betalar vid offentliga laddstationer, tillämpliga avgifter och mycket mer. 
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Hur lång tid det tar att ladda din elbil beror helt och håller på var du laddar den. Här får du svar på följande frågor bland annat; varför laddning i ett uttag tar 30 timmar, men bara lite mer än 1,5 timmar i en DC-snabbladdningsstation och varför enfas- och trefasladdning i laddboxar gör stor skillnad. 
Hur mycket el använder en elbil?
Och hur mycket kostar den? Hur effektivt är batteriet, och hur mycket el förbrukas vid batteritillverkning? Och vad är det som rent faktiskt fastställer hur många kW en elbil kan ladda? 
Solenergi
Med solceller gör du dig själv oberoende av elpriser eller offentliga laddstationer. Om du emellertid vill ladda med ren solenergi, måste ditt system vara tillräckligt stort och kunna tillhandahålla minst 1,4 kW solenergi utöver din befintliga strömförbrukning. Om det producerar mindre el, dras resten automatiskt från det allmänna elnätet under laddprocessen. 
Laddning på arbetsplatsen
Kan du ladda din privata elbil eller plug-in hybrid på din arbetsplats? Varför inte fråga om du kan göra det? Om din arbetsgivare inte erbjuder detta redan, är det värt att fråga om denne inte kan börja med det. Elbilsladdning på arbetsplatsen är inte bara väldigt effektiv när det gäller hållbarhet, den kan även vara en kostnadsbesparing om den görs tillgänglig för allmänheten. 
Kan jag ladda i åsk- och blixtoväder?
Din elbil kan laddas när det regnar eller åskar. Till och med när den är parkerad utomhus är den utrustad med ett överspänningsskydd, precis som privata och offentliga laddstationer. Så det är ingen fara, inte ens om det högst osannolika skulle inträffa att blixten träffar laddstationen eller din bil. Du måste likväl fortfarande vidta de allmänna försiktighetsåtgärder som gäller vid åskoväder. 

Räckvidd

Elbilar från Opel: Perfekta vardagsbilar

Det genomsnittliga pendlingsavståndet med bil är cirka 50 kilometer per dag, vilket våra elbilars räckvidd räcker mer än väl för, samt våra plug-in hybrider som har omkring 60 kilometers räckvidd.

Frågor om laddning & räckvidd

Hur fungerar elbilsladdning?

Alla moderna elbilar drivs av ett litiumjonbatteri som lagrar likström (DC). Vårt europeiska elnät levererar dock bara växelström (AC), vilket är anledningen till att bilens ombordladdare konverterar denna till likström. I en DC-snabbladdningsstation konverteras växelströmmen på motsatt sätt från elnätet direkt till likström och det är därför laddprocessen är så mycket snabbare.

Hur laddar jag min elbil hemma?

För laddning hemma rekommenderar vi att du installerar en AC-laddbox. Även med en energiöverföringshastighet på upp till 11 kW, kan man ladda mycket snabbare än i ett hushållsuttag. Vi rekommenderar endast laddning i ett vanligt hushållsuttag i nödfall och om det har godkänts av en behörig elektriker.

Hur kan en bil laddas i ett eluttag?

Allt du behöver för att ladda din elbil i ett konventionellt uttag är en standardladdkabel typ 2 som levereras tillsammans med din Opel. Med ett kraftuttag har du alltid ett laddalternativ nära till hands, exempelvis när du besöker vänner eller släktingar. Om du ska ladda din elbil hemma, laddar du bäst med en trefasladdbox. Denna gör laddningen säkrare och även avsevärt mycket snabbare. 

Vad kostar det att ladda en elbil?

Du kan ladda din elbil billigare i en laddbox hemma, eftersom du då betalar aktuellt elpris per kilowattimme. Vid en offentlig laddstation beror kostnaderna på elleverantörens priser och också på om du laddar med växelström eller likström. Vid en DC-snabbladdningsstation kan du ladda ditt batteri till 80 % på cirka 30 minuter, men detta kostar betydligt mer.

Vill du veta mer?

Beräkna din elbilskostnad
Beräkna din elbilskostnad