Hoppa till innehåll
Opel Experimental – en ny framtidsvision

Opel Experimental – en ny framtidsvision

9 augusti 2023 av Opel Sverige

Nu presenterar Opel sin framtidsvision Opel Experimental – en konceptbil som pekar ut en ny riktning för bilmärket.

 

Opel Experimental har en ultramodern exteriör design, banbrytande aerodynamik tillsammans med en rymlig samt upplyst interiör med lättviktiga säten och en Head-Up Display med nästa generations teknik.

 

– Vår nya Opel Experimental ger en mer extrem tolkning av vår designfilosofi om att vara djärv och stilren. Den formger vår framtidsvision. Många av elementen i dess design och tankegångarna bakom kommer att synas i framtida produktionsbilar. Den exteriöra designen ger en optimerad aerodynamik och erbjuder en fördjupad och emotionell upplevelse, sa Mark Adams, Opels Vice President Design.

Vågad design

Opel Experimental är en fyrhjulsdriven batteri-elektrisk crossover baserad på Stellantis elbilsplattform. En av de mest iögonfallande delarna av silhuetten är avsaknaden av krom. I stället pryds karossen av exteriör belysning och vågade grafiska kontraster. I profil präglas konceptbilen av en djärv och stilren design med rena ytor. Även traditionella sidospeglar har byts ut mot en fullt integrerad 180-graders kamera för optimal sikt.

 

Framifrån pryder Opels upplysta emblem fronten tillsammans med en vingformad ljussignatur. Nästa generation Opel Vizor i 4D ger en extra dimension av tekniska system integrerade i fronten. Bakifrån lyser bokstäverna Opel centralt placerade på bakluckan.

Optimal aerodynamik

Silhuetten av nya Opel Experimental är väldigt effektivt konstruerad, samtidigt som den också erbjuder smarta aerodynamiska lösningar. Aero-flaps fram och bak effektiviserar luftflödet tillsammans med en bakre diffuser som kan justeras för ännu högre effektivitet.

 

Opel Experimentals storlek placerar modellen i C-segmentet, men invändigt är den rymlig i enighet med D-segmentsmodeller. Exempelvis ratten, som är konstruerade med steer-by-wire-teknik och som kan fällas in smidigt när den inte används. Lättviktiga säten med hög komfort ger ett nätt och rymligt intryck.

 

Stilren digital interiör

Opel Experimental har en stilren interiör med en Pure Experience, en vidareutveckling av Pure Panel som finns i nuvarande Opel-modeller. I stället för vanliga skärmar projiceras information genom augmented projection-teknik med hjälp av AI och röststyrning. Den innebär att föraren kan modifiera och styra instrumentpanelen och körupplevelsen helt efter behov.

 

1965 visade Opel upp sin första konceptbil, den legendariska Experimental GT. Nu fortsätter Opel Experimental den traditionen, och under bilmässan IAA Mobility i München i september kommer modellen att visas upp för världen för första gången.