Hoppa till innehåll
Opel presenterar nästa generation Grandland – 100 % elektrisk

Opel presenterar nästa generation Grandland – 100 % elektrisk

 
23 april 2024 av Opel Sverige

– Från koncept till verklighet: design från konceptbilen Opel Experimental.
– Tysk energi: designad och konstruerad i Tyskland.
– Ny SUV: baserad på nya plattformen STLA Medium.
– 100 % elektrisk: med en räckvidd upp till 700 km.
– Nya Intelli-Lux Pixel LED HD-system: med över 50 000 individuella ljuselement.
– Hållbarhet: med återanvänt material för interiören.
– Plats för allt: över 35 liter av interiör förvaring omkring i kupén.

 

Stilig, dynamisk rymlig, mångsidig och helt elektrifierad. Nya Opel Grandland präglas av ny Opel-design som inspirerats av konceptbilen Opel Experimental som presenterades under förra året. Från 3D Vizor på fronten till Intelli-Lux Pixel HD-strålkastarna och en helt ny plattform med ett platt batteripaket. Nya Grandland Electric erbjuder upp till 700 km i räckvidd med det stora 98 kWh-batteriet.

 

– Nya Grandland är en milstolpe för Opel. Det innebär att nu är varje Opel tillgänglig elektriskt. Detta är ett stort steg i vår offensiv och Grandland är designad i Rüsselsheim och kommer att byggas i vår fabrik i Eisenach. Relationen till Experimental är inget man missar och det innebär att modellen kan erbjuda innovationer som var först tillgängliga på konceptbilen. Nya Grandland kommer därför att stärka vår position i det viktiga C-SUV-segmentet, sa Opels vd, Florian Huettl, i ett uttalande.

Ny plattform, längre räckvidd

Nästa generation Grandland representerar ett stort steg i Opels elektrifiering och är den första av bilmärkets modeller att baseras på Stellantis nya plattform STLA Medium. Tack vare den nya konstruktionen är det möjligt att få plats med ett större batteripaket på upp till 98 kWh platt placerat i botten. Den smarta konstruktionen gör att elmotorn och energisparande funktioner som värmepump också får plats utan att inskränka på det invändiga utrymmet.

 

Med en maximal batteristorlek på 98 kWh får nya Grandland Electric en räckvidd på upp till 700 kilometer. Batteriet kan sedan laddas vid en snabbladdningsstation upp till 80 % på ungefär en halvtimme.

Ny design med 3D-vizor och LED-strålkastare

Nya Grandland är 173 mm längre, 19 mm högre och 64 mm längre än sin föregångare – totalt 4 650 mm lång, 1 905 mm bred och 1 660 mm hög. Kombinerat med 20-tumsfälgar ger det modellen ett mer kraftfullt SUV-uttryck än tidigare.

 

Framifrån pryds fronten av den nya tredimensionella Opel Vizor kombinerat med det upplysta nya Opel-emblemet. På varsin sida om fronten lyser strålkastarna med den nya industriledande tekniken Intelli-Lux Pixel Matrix-HD. Systemet erbjuder över 50 000 element fördelade på varsin sida som tillsammans ger bättre ljus än någonsin tidigare på en Opel.

 

Det tvåtonade taket tillsammans med karossens design och struktur ger nya Grandland ett strukturerat och flytande intryck. Den långa hjulbasen på 2 784 mm gör att SUV:en får ett robust uttryck och möjliggör mer utrymme i kupén än tidigare generation Grandland. Bakifrån är Opels nya kompass-signatur tydligt synlig på bakluckan och namnet "Opel" upplyst tillsammans med de bakre strålkastarna.

Rymlig interiör med 16-tums display

På insidan av nya Grandland erbjuds en varm och inbjudande interiör designad enligt ett horisontellt tema, med linjer synliga över instrumentpanelen och in i dörren. Den 16-tums stora skärmen i mittkonsolen möjliggör styrning av både förarfunktioner och komfortinställningar som AC och stolsvärme. En head up display är också tillgänglig för att föraren ska kunna hålla ögonen på vägen så mycket som möjligt, samt en digital skärm för förarinformation. Genom att aktivera Pure Panel-mode tas överflödig information bort från skärmen och ser till att så få distraherande element som möjligt syns.

 

Interiören i nya Grandland är konstruerad för att förhöja körkänslan. De prisbelönta och AGR-certifierade sätena är framtagna för att föraren ska få bästa möjliga komfort. Framsätena erbjuder också värme, ventilation och massage för föraren, medan passagerare i baksätet får 20 mm extra benutrymme jämfört med tidigare generation Grandland.

 

Nya Grandland är en SUV för familjen, vilket bland annat märks av i den mångsidiga interiören. Innovativa förvaringslösningar finns tillgängliga för både förare och passagerare, exempelvis den så kallade Pixel Box-laddlösningen där en smartphone snyggt och stilrent kan laddas på en dedikerad plats bakom ett glas, så den fortfarande är tydligt synlig. Totalt erbjuds över 35 liter av extra förvaring, inkluderat ett 12-Voltsuttag och USB-C uttag. I linje med Opels hållbarhetsstrategi är allt material i interiören 100 % återanvänt.

Förarsystem för en bättre upplevelse

Nya Grandland erbjuder de allra senaste förarassistanssystemen genom bland annat systemet Intelli-Drive 2.0, som integrerar både elektronisk assistans med semiautonom körning, för extra trygghet och säkerhet. Övriga system som integreras är farthållare med stopp och start-funktion, Intelligent Speed Adaptation och utökad trafikskyltsavläsning. Även parkeringsradarn är utökad med kamera fram och bak, tillsammans med en 360-graders Intelli-Vision-kamera.

 

Nya Opel Grandland kommer erbjudas både som 100 % elektrisk med en räckvidd på upp till 700 kilometer med det större batteriet, och som en 48V hybrid som kombinerar en liten elmotor med förbränningsmotor.