VAD DU BEHÖVER VETA OM VÄXELSTRÖM OCH LIKSTRÖM

I början av elektrifieringen var likström (DC) – där strömmen leds i en riktning likt vatten genom en slang – standarden för att leverera elkraft. Numera är växelström (AC) – där kraftflödet ständigt byter riktning – standarden. Vi bytte från likström till växelström eftersom växelström levererar elektrisk laddning mer effektivt över långa avstånd.

BATTERIER KRÄVER LIKSTRÖM

Medan de flesta av våra hushållsapparater drivs med växelström, kan alla enheter med ett inbyggt batteri – som en mobiltelefon eller en bärbar dator – endast laddas med likström. Elbilar hör också till denna kategori. Därför är det bra att känna till växelström och likström om du planerar att köra en elbil.

KONVERTERA VÄXELSTRÖM TILL LIKSTRÖM

Eftersom likström är den enda typen av ström som kan lagras i ett batteri, måste det finnas ett sätt att konvertera växelström från det elektriska nätet till likström. Detta görs av en likriktare – som för små enheter som t.ex. smartphones ligger i kontakten på laddningskabeln, och för större enheter som bärbara datorer är den placerad i en låda ansluten till kabeln.

HUR LADDNING AV EN ELBIL FUNGERAR

Vid laddning av ett elfordon från ett normalt växelström-hushållsuttag omvandlas växelström till likström inuti fordonet – men det tar tid. Du kan snabba upp saker och ting genom att installera en växelströms-laddbox. Detta går snabbare än ett normalt hushållsuttag eftersom det har en högre energiöverföringshastighet (kW/h). Om du laddar offentligt kan du hitta ännu snabbare växelströms-laddare. Det snabbaste alternativet är dock en likströmsladdare. Detta beror på att växelström från nätet redan har omvandlats till likström som kan matas direkt in i batteriet. Likströmsladdare är ännu inte tillgängliga för privat bruk, men är ett bekvämt och enkelt sätt att fylla på när du är på språng.

LADDNINGSLÖSNINGAR FÖR DINA BEHOV

Med lite baskunskap om el blir det mycket lättare att räkna ut den bästa lösningen för att ladda din elbil – vare sig det är hemma, på språng eller på längre resor.

 

TILLBAKA TILL ÖVERSIKTEN